Bouwvergunning wordt omgevingsvergunning (WABO)

WABO – Informatie van rijksoverheid.nl over Bouwregelgeving:

bouwtekening plattegrondenOmgevingsvergunning bouwen
Voor bouw en verbouw is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen (voorheen bouwvergunning) nodig. Voor sommige bouwwerken of verbouwingen heeft u geen vergunning nodig, bijvoorbeeld voor een kleine dakkapel achterop uw woning. Deze zijn vaak vergunningsvrij.

Omgevingsvergunning voor bouwen
Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ( WABO ) ingevoerd om de procedures voor vergunningen te vereenvoudigen.
Diverse vergunningen zijn gebundeld in een vergunning: de omgevingsvergunning. Hierdoor is de term “bouwvergunning” vervallen. Inhoudelijk is er niets veranderd: voor bouwen heeft u in veel gevallen nog steeds een vergunning nodig. Soms kunt u bouwen of verbouwen zonder vergunning (vergunningvrij bouwen).

Omgevingvergunning andere activiteiten
Naast een omgevingsvergunning voor bouwen is mogelijk ook een vergunning of melding nodig om een gebouw te gebruiken, een bestaand gebouw te slopen, een boom te kappen of een monument te wijzigen. Voor al deze activiteiten kunt u in een keer een vergunning aanvragen of een melding doen via Omgevingsloket online.

Omgevingsvergunning online Vergunningcheck
Via de Vergunningcheck van het Omgevingsloket online is eenvoudig na te gaan of er voor een bouwplan een omgevingsvergunning nodig is en zo ja welke. Dat kan ook met de iPhone-applicatie:Vergunning.

Neem bij twijfel altijd contact op met uw eigen gemeente. Die kan aangeven voor welke activiteiten een vergunning of melding nodig is.

 

 

3 Reacties

  1. Nuttig om te weten! Ik wist niet dat als ik, bijvoorbeeld, een boom wil kappen, moet ik nog een omgevingsvergunning krijgen. Ik ga een vakantiehuis bouwen (eindelijk heb ik genoeg tijd ervoor!) en ik denk dat deze formaliteiten het moeilijkst in het bouwproces is. Ik hoop dat de bouwservice die ik zal huren zal me ook ermee kunnen helpen šŸ˜‰

    Antwoord
  2. Ik had geen idee dat ik voor sommige bouwwerken of verbouwingen een vergunning nodig heb! Maar ik wil een nieuw huis bouwen, dus blijkbaar heb ik het nodig. Het bouwproces begint volgend jaar, dus ik geloof dat het hoog tijd is om zo’n vergunning aan te vragen.

    Antwoord
  3. Goed om te weten dat ik wellicht ook een omgevingsvergunning nodig heb om een boom te kappen. Er staat namelijk een boom in mijn voortuin die veel zonlicht wegneemt en erg in de weg staat. Ik ga me verdiepen in de aanvraagprocedure, bedankt!

    Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *