Ontwerpsessie met stedebouwkundige en architect

Ontwerpsessie met stedebouwkundige en architect

Gisteren een ontwerpsessie gehad met stedenbouwkundige en architect Rein Geurtsen.

De sessie gebeurt met Microstation en een op de computer aangesloten beamer en scherm waarop met een laserpointer dingen kunnen worden aangeduid.

Als je zorgt dat de juiste tekeningen als onderlegger aanwezig zijn – dat kost natuurlijk enig voorbereidend werk – dan werkt het zeer prettig en is het schetsen geen schetsen meer maar worden de tekeningen gelijk uitgewerkt.

Zo’n sessie op zich duurt misschien iets langer dan ontwerpen alleen maar het grote voordeel is dat er wat beter naar de consequenties van het ontwerp gekeken kan worden omdat het preciezer wordt getekend en er gegevens uit de onderliggende tekeningen gehaald kunnen worden.

Ook kun je gemakkelijk rijcurves van personenauto of vrachtwagens in de vorm van cellen of blocks plaatsen om te analyseren of de bereikbaarheid en berijdbaarheid goed is.

Van een aantal veelvoorkomende rijcurves heb ik een bibliotheek aangelegd zodat deze objecten makkelijk te plaatsen zijn. Dit geldt ook voor veelgebruikte objecten als parkeervakken (onder verschillende hoeken), auto’s, bomen en wegmarkeringen. Een aantal objecten stel ik beschikbaar op mijn website en kunt u gratis downloaden van www.caddvision.nl/cadlib

Voor lastige parkeervraagstukken en berijdbaarheid van wegen gebruik ik het programma Autoturn dat o.a. werkt binnen Microstation en AutoCAD.

Het afwerken van de tekeningen kost natuurlijk ook enige nabewerking, maar meestal kunnen aan het einde van de sessie de tekeningen of 3D-modellen gelijk verspreid worden over de deelnemers.

Door Marcel Jansen

gerelateerde artikelen:
oplossen van GeoTiff problemen in o.a. Microstation

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *